Record ruşinos: La Buciumi a avut loc ultima constituire de consiliu local din România

Ultimul consiliu local constituit în România după alegerile din iunie este cel din comuna Buciumi. După trei tentative eşuate, care au necesitat pronunţarea în instanţă a hotărârilor de validare a consilierilor locali, lucrurile au reintrat pe făgaş normal.

Odiseea administraţiei locale din Buciumi a luat sfârşit. Vineri, toţi consilierii comunei au răspuns „prezent” convocării pentru constituirea Consiliului Local şi pentru alegerea viceprimarului. Comuna Buciumi este ultima unitate administrativ-teritorială din România care şi-a ales acest for şi unde aleşii locali, primarul, viceprimarul şi consilierii locali, au depus jurământul în noile funcţii în faţa câtorva zeci de buciumani care au participat la şedinţă.
Situaţia, unică în Sălaj şi de altfel, singulară în toată ţara, are la bază gestul consilierilor locali care s-au sabotat unii pe alţii, nedându-şi votul pentru validare unii altora. La prima şi a doua întrunire, imediat după finalizarea alegerilor din luna iunie, au lipsit consilierii PDL şi PNL. La cea de-a treia reunire a acestui for, au fost prezenţi toţi consilierii locali însă niciunul dintre ei nu a fost validat, neîntrunind numărul de voturi necesare. Din acest motiv, validarea lor a ajuns pe rolul instanţelor, care s-au pronunţat favorabil, validând, până pe data de 9 august, toate cele 11 mandate. Mai precis, pentru trei consilieri din PNL, trei din PDL, doi de la PP-DD, doi de la PSD, unul de la PRM.
În intervalul celor două luni trecute de la alegeri, la conducerea primăriei s-a aflat Ioan Holhoş, mandatat pentru această funcţie în perioada 2008-2012. Noul primar ales, Ioan Eugen Lazăr, nu şi-a putut intra în atribuţiuni nefiind constituit Consiliul Local şi neputând depune jurământul.

Validări cu dichis

Lista finală cu numele consilierilor buciumani este diferită de cea prezentată după încheierea alegerilor. Ioan Aurel Holhoş, candidat din partea liberalilor, a renunţat la funcţia de consilier deoarece a ajuns secretarul comunei (după ce fostul secretar, Marcel Longodor, s-a transferat pe postul de consilier juridic la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj). În locul acestuia a fost validată Aurelia Bănuţ – PNL. De asemenea, fostul viceprimar al comunei Buciumi, Gavril Bănuţ, a renunţat la funcţia de consilier (din cauze medicale), locul său fiind ocupat de supleantul de pe lista PNL-Aurel Borteş. Şi în locul actualului primar, Ioan Eugen Lazăr ce a candidat la alegeri atât pentru fotoliul de prim edil, cât şi pentru funcţia de consilier, a ajuns un supleant, respectiv, Ioan Brândaş de la PP-DD. Tot după finalizarea alegerilor, locul lui Victor Ficuţ, care şi-a pierdut calitatea de membru al PDL, a fost luat de Sorin Ioan Holhoş. În final, structura consiliului local are următoarea configuraţie: Aurelia Bănuţ, Aurel Borteş, Ioan Brândaş, Grigore Nicolae Chiorean, Ioan Holhoş, Sorin Ioan Holhoş, Ioan Lucaciu, Teodor Mihai Mărginean, Dan Pavel, Vasile Rus, Liviu Ştirb.

Ioan Holhoş ales viceprimar

Consilierii buciumani au propus, vineri, trei nume pentru funcţia de viceprimar: Ioan Holhoş, Teodor Mărginean şi Aurelia Bănuţ. Primul a întrunit majoritatea necesară, de 6 voturi; al doilea a fost votat de patru dintre colegi, însă pentru cea de-a treia propunere nu a existat, până la urmă, niciun vot (un buletin de vot a fost anulat). Ulterior, dar nu fără discuţii, au fost desemnaţi membrii comisiilor de specialitate a CL Buciumi, cinci consileri în comisia de dezvoltare, economie, agricultură, urbanism; trei pentru comisia de activităţi sociale, cultură şi alţi trei în comisia de muncă, protecţie socială, disciplină. În timp ce, constituirea Consiliului Local şi alegerea viceprimarului nu a ridicat probleme, alegerea membrilor în comisiile de specialitate a stat pe nisipuri mişcătoare. Au fost consilieri care, abia după ce s-a votat, au obiectat referitor la componenţa acestor comisii, ceea ce nu exclude posibilitatea ca la o viitoare şedinţă structura acestora să se schimbe, cu toate că aceştia au avut la dispoziţie două luni să clarifice structura comisiilor.

Interese de grup sau ale comunităţii?

După ce a depus jurământul în funcţie, primarul de la Buciumi, Ioan Eugen Lazăr, a atras atenţia consilierilor locali asupra responsabilităţilor pe care le au şi i-a sfătuit să apere interesele electoratului. „Să ţineţi cont de ceea ce au votat cetăţenii comunei şi să fiţi în slujba lor, nu împotriva buciumanilor şi nu exponentul unor grupuri de interese. Să strângem rândurile pentru a lucra în folosul celor care ne-au ales, pentru că şi aşa comuna noastră are destule probleme, destule bile negre”, a îndemnat Ioan Eugen Lazăr. Fostul primar, Ioan Holhoş (actualul viceprimar) şi-a exprimat încrederea că la nivelul Consiliului Local şi Primăriei Buciumi va exista o bună colaborare, iar fostul viceprimar, Gavril Bănuţ şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini şi ajuta la nevoie administraţia locală. Reprezentanţii administraţiei din Buciumi au fost felicitaţi vineri şi de subprefectul Sălajului, Lucian Băican, prezent la şedinţa consiliului local. „Prin investirea de astăzi, aveţi o calitate oficială: sunteţi în slujba ceteţeanului. Dacă timp de două luni, Buciumul a trecut printr-o perioadă dificilă, este vremea să uitaţi de orgolii. Chiar dacă aţi început cu stângul, nu uitaţi că trebuie să fiţi în folosul celor care v-au ales, a comunităţii”, a subliniat Lucian Băican.

9 Thoughts to “Record ruşinos: La Buciumi a avut loc ultima constituire de consiliu local din România”

  1. radu

    Oameni de doi bani. Astia nu sunt consilieri sunt papagali daca de la inceput s-au invalidat unii pe altii, lipsiti de orice respect pt lege si pt ceilalti.

  2. Anonim

    lazar un lingau la cadastru

    1. anonim

      te cam roade invidia!!

  3. Anonim

    MINCIUNI………….LA A DOUA SEDINTA S-AU PREZENTAT CEI DE LA PDL SI PNL DAR LIVIU STIRB A FOST IAR MARUL DISCORDIEI SI A ACUZAT PE UNII CONSILIERI CA SUNT TRASEITI POLITICI DAR N-A AVUT DREPTATE CA ATARE CEI ACUZATI AU FOST VALIDATI DE INSTANTA

  4. anonim

    CE BINE CACI IN SFIRSIT SI-A INTRAT IN DREPTURI SI PRIMARUL IN SFIRSIT SA-I AJUTE DUMNEZEU SA CONDUCA BINE SI CU DREPTATE COMUNA BUCIUMI

  5. Anonim

    lasa ca macar primarul are nevasta frumoasa

  6. anonim

    dar ii miroase cuibul,ca si la pupaza!

  7. Anonim

    Dar ii si amanta unui consilier de la primarie

Leave a Comment